1930

Vuonna 1923 rakennettu happotorni hallitsi Ahlströminkadun vartta. Vuonna 1930 selluloosatehdasta laajennettiin, jolloin myös happotorniin valettiin kolmaskin jalka sen tähän asti oltua kaksijalkainen. Jalan valu sen aikaisilla menetelmillä vaati valtavat telinerakennelmat, jotta betoni saatiin kuskattua ylös ja valutettua raudoituksen päälle valumuottiin.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

1931

Varkaus oli koko maan osalta merkittävä laivanrakentaja. Kaiken kaikkiaan Pirtinniemen telakalla rakennettiin lähes 800 erilaista alusta. Konepaja sijaitsi aluksi Ämmäkosken rannalla, mutta se siirrettiin laivavarvin yhteyteen 1919, kun paja tuhoutui tulipalossa. Tärkeimpiä konepajan tuotteita olivat höyrypannut, ja -koneet sekä kehä- eli raamisahat. Ahlströmin painopiste oli puunjalostusteollisuuden kehittämisessä, mutta 1930-luvulla alettiin tehostaa myös konepajatoimintaa.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

1932

Osuuskunta Työnvoiman talo oli ensimmäinen alun perin liiketaloksi valmistunut rakennus Savontiellä, se valmistui vuonna 1930. Työnvoiman talossa oli Työväen Osuuskaupan ravintola, kauppa sekä johtajan asunto. Vuonna 1946 rakennus korotettiin kolmikerroksiseksi.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

1933

Varkauden vaneritehdas aloitti toimintansa vuonna 1926. Vaneriteollisuudelle tyypillistä oli se, että se työllisti paljon työväkeä, joista huomattavan suuri osa oli naisia. 1930-luvulla siellä työskenteli keskimäärin 700 työntekijää, joista naisia oli 440.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

1934

Luttilassa järjestettiin asuntonäyttely 17.11.1934. Asuntoesittelyä varten alueelle rakennettiin A.H. Gunnar Aspelinin suunnittelemat tyyppitalot Kangasvuokko, Valkovuokko ja Sinivuokko. Tavoitteena oli kehittää edullinen ja moderni omakotitalo, jonka rakentaminen onnistuisi ilman ammattilaistyövoimaa.

Varkauden museon kuva-arkisto, Valokuvaamo Jäniksen kokoelma

1935

Varkauden tehtaiden kehittäjän nimeä kantava Walter Ahlströmin teknillinen koulu ja Warkauden tehtaitten ammattikoulu perustettiin kouluttamaan tehtaille ammattitaitoisia työnjohtajia ja työntekijöitä vuonna 1935. Hankkeen alullepanijan, Walter Ahlströmin rintakuva paljastettiin koulun juhlasalissa 16.3.1935. Juhlapuhetta pitämässä molempien koulujen rehtori Ville Kurimo. Rintakuva on sijoitettu nykyiselle paikalleen Walterin puistoon vuonna 1953.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

1936

Tehtaan hiihtojen järejstelyissa olivat mukana A. Ahlström Osakeyhtiö, sekä Suojeluskunnat ja lottajärjestöt. Hiihdoilla oli maanpuolustuksellisia tavoitteet, mutta sillä pyrittiin myös luomaan hyvää yhtiöhenkeä. Tehtaan hiihtoja järjestettiin 1934-1939, 1941 ja 1945 Hiihdoissa oli enimmillään reilusti yli 2000 osanottajaa. Koska hiihdot järjestettiin yhtiön osastojen välisenä kilpailuna, lähes kaikkien edellytettiin osallistuvan hiihtotapahtumaan.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma

1937

Osuusliike Työnvoiman 30-vuotisjuhlat liikkeen tuotantolaitosten eli kruununtehtaitten edustalla vuonna 1937. Kruununtehtaat sijaitsivat nykyisen Relanderinkadun varressa noin Citymarketin kohdalla.

Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

1938

Päiviönsaaren keskusta alkoi olla joennen sotia modernin kaupunkimainen. Autoistuminen alkoi näkyä myös katukuvassa. Varkauden kaupallinen keskus toreineen sijaitsi vuonna 1938 Päiviönsaaressa.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, Valokuvaamo Jäniksen kokoelma

1939

1935 järjestettiin Varkauden uuden evankelisluterilaisen kirkon arkkitehtikilpailu.Sen voitti arkkitehti Hilding Ekelundin ehdotus, toisella sijalla oli arkkitehti Martti Paalasen ja kolmannella arkkitehti Erkki Huttusen ehdotukset. Paalasen ehdotus katsottiin kuitenkin toteuttamiskelpoisimmaksi ja Varkauden olosuhteisiin sopivimmaksi. Rakennustyöt päästiin aloittamaan vuonna 1938. Kirkko valmistui vuoden 1939 syksyllä. Se vihittiin käyttöön marraskuun viidentenä päivänä, juuri talvisodan kynnyksellä.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström