1990

Taipaleen kanavan aluetta ehdotettiin ulkomuseoalueeksi ensimmäisen kerran jo 1960-luvulla.Varkauden kaupungin ja Järvi-Suomen merenkulkupiirin yhteistyöllä kanavamuseo avasi ovensa heinäkuussa 1990. Museorakennus sijaitsi Tie- ja vesirakennushallinnon enteisessä korjauspajassa.

Varkauden museon kuva-arkisto, Warkauden lehden kokoelma

1991

Asuntomessuilla oli kaksi näyttelyaluetta. Puurtilanniemessä oli uusrakentamista esittelevä Arkki, jossa 19 hehtaarin laajuiselle alueelle oli rakennettu 110 asuntoa, joista 30 oli erillispientaloa ja loput rivi- ja pienkerrostaloja. Teemoina rakentamisessa oli rantarakentaminen ja tietotekniikka. Toisena näyttelyalueena oli Niittylän peruskorjaus- ja täydennysrakentamisalue.

Varkauden museon kuva-arkisto/ Warkauden lehden kokoelma

1992

Kommilassa Savontien varrella sijaitsevan suurimman työläiskasarmi Korpelan pelastamiseksi syntyi kansanliike sen ollessa purku-uhan alla. Kansanliikettä johti silloinen kaupunginarkkitehti Heikki Lonka. Kansanliike nimettiin Korpela-liikkeeksi ja se teki sekä itse korjaustoimia, että keräsi erilaisilla tempauksilla rahaa kunnostukseen. Korpela-liike maalasi Korpelan 1991, vuonna 1992 ikkunoiden kunnostus oli vielä kesken, joten ikkunat olivat vielä peitettynä. Korpela-liikkeen toiminta sai rakennuksen pelastettua ja se on yhä asuinkäytössä.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, Warkauden lehden kokoelma

1993

Päiviönsaaren tori oli Varkauden ensimmäinen Kauppatori. Varsinaisen torikaupan siirryttyä koknaiauudessaan Taulumäen torille, on Päiviönsaaren tori toiminut tapahtumatorina. Kesätiistain iltatoreilla on pitkät perinteet juuri Päiviönsaaressa. Ohjelmallisia iltatoreja on järjestetty yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

Varkauden museon kuva-arkisto, Warkauden lehden kokoelma

1994

Poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali Taiteiden yö tarjosi erilaisten taidemuotojen ja kulttuurin kirjoa vuonna 1994. Taiteiden yö on toteutettu yhteistyöllä paikallisten kulttuuritoimijoiden kesken. Hämärtyvinä elokuun iltoina Varkaudessa on paikallinen rikas kulttuuritarjonta näkynyt ja kuulunut katukuvassa.

Varkauden museon kuva-arkisto

1995

Vekara-Varkaus on pitkin ja poikin Varkauden kaupunkia levittäytyvä lasten ja koko perheen festivaaliviikko. Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1995 Varkauden kulttuuritoimiston aloitteesta. Tapahtumaviikko on koko Suomessa ainutlaatuinen lapsille suunnattu festivaali, joka toteutetaan laajan yhteistyön tuloksena.

Kuva: Navitas Kehitys Oy

1996

Pelastushelikopteri Ilmari oli tuttu näky Varkauden Päiviönsaaressa 1990-luvulla. Ilmarin kotipaikkana toimi pitkään Varkauden tehdasalueella sijainnut kenttä ja sitä operoitiin Varkauden paloasemalta käsin. Ilmarin kotipaikka siirtyi Varkaudesta Kuopioon vuonna 2012.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, Harri Eronen

1997

Talvipäivänseisaus ajoittuu nimensä mukaan vuoden lyhimpään päivään, jolloin aurinko on pohjoisella pallonpuoliskolla katsottuna alimmillaan taivaalla etelässä ollessaan. Taipaleen kanavamuseon piha-alueella on jo vuodesta 1997 lähtien järjestetty koko perheen yhteinen kävelytapahtuma. Vuosi vuodelta Talvipäivänseisaus-tapahtuma on muovautunut eri yhteistyötahojen toimesta nykyiseen muotoonsa.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

1998

Korhosen veneenveistämö aloitti toimintansa Lehtoniemessä vuonna 1950 Toivo Korhosen omakotitalon kellarissa. Korhosen kuoltua hänen puolisonsa Kyllikki Korhonen jatkoi toimintaa sinnikkäästi harvinaisena naisyrittäjänä miehisellä alalla. 1990-luvun lamasta yrityksen pelasti myyntimenestys, Veto 5-soutuvene, joka oli Kyllikki Korhosen ja hänen poikansa Pentin kehittelemä vene perinteisen savolaisen veneen mallin pohjalta.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, Harri Eronen

1999

Viitostien parannuksen yhteydessä järjestettiin ympäristötaiteesta vuonna 1999 ideakilpailu, johon tuli kaikkiaan 103 teosehdotusta 61 tekijältä. Toteutettavaksi valittiin 8 teosta. Maisemagalleriaksi nimetty ympäristötaideprojekti koostuu taideteoksista ja useista valaisukohteista. Taiteilija Satu Kallion teos Kipupiste on osa Maisemagalleriakokonaisuutta, se valmistui vuonna 2000.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto