2000

Taipaleen kanavan 160-vuotisjuhlaa vietettiin höyrylaivaregatalla ja Kanavamuseon piha-alueella järjestetyllä kansanjuhlalla. Samalla vietettiin kanavamuseon 10-vuotissyntymäpäivää.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

2001

Varkauden uuden taitotalon rakennustyöt olivat vuonna 2001 vauhdissa. Arkkitehtitoimisto Pekka Paavolan suunnittelemassa rakennuksessa on otettu huomioon järvimaisema, joka heijastuu järven puoleisesta julkisivusta.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto, Harri Eronen

2002

Suosittu kesäteatterinäytelmä Vuosisata kanavan varrella kiersi Taipaleen kanavan alueella useissa tapahtumapaikoissa. Näytelmän käsikirjoitti ja ohjasi Iiris Salmela, mukana toteutuksessa oli Teatteriryhmä Nimettömät

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

2003

Varkauden keskusta-alueen yleisilmeen muuttuminen puutalokaupungista kaupunkimaisemmaksi kerrostalokeskustaksi sai päätöksensä, kun Kauppakadun varren viimeinen puutalo, huonekaluliike Halosen talona tunnettu rakennus purettiin vuonna 2003. Rakennus oli valmistunut vuonna 1936.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

2004

Vuonna 2004 valmistunut oikeustalo on esimerkki 2000-luvun julkisesta rakentamisesta. Sen suunnittelija on Arkkitehtitoimisto Pekka Paavola. Arkkitehtuurissa on huomioitu vieressä sijaitseva, 1950-luvulla rakennettu, kaupungintalo. Yhteyksiä näiden välille on luotu molemmissa rakennuksissa toistuvilla väreillä sekä seinärappauksella.

Kuva: Varkauden museon arkisto/ Harri Eronen

2005

Suomalaisten auringonpimennysretkikuntien muistomerkki paljastettiin 9.7.2005 Kangaslammin Kurenlahdella. Kurenlahden ja Kokkolan lähellä olevan Poroluodon välisellä linjalla oli täydellinen auringonpimennys 9.7.1945 ja tuolloin testattiin ensimmäistä kertaa suomalaisen Ilmari Bonsdorffin kehittämää menetelmää etäisyyksien mittaamiseksi kahden pisteen välillä auringonpimennyksen avulla. Kaksi vuotta myöhemmin menetelmällä pystyttiin määrittämään Brasilian ja Ghanan välimatka 141 metrin tarkkuudella. Kulttuuri- ja vapaa-aikatoimenjohtaja Marjut Saija peittää juuri valmistuneen muistomerkin paljastusjuhlaa varten.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

2006

Lehtoniemen ja Käärmeniemen kylät ry. toteutti vuonna 2006 mittavan hankkeen muistomerkin saamiseksi Lehtoniemen laivatelakan sijaintipaikalle. Muistomerkin jalustana toimiva kivi löytyi tehdasalueelta, se on alkuperäisten rakennusten peruskiviä. Ankkuri on todennäköisesti Pirtinniemen telakalla valmistuneen Axel-nimisen höyrylaivan ankkuri. Tilaisuudessa juhlapuheen piti Kari Kärkkäinen ja Lehtoniemen tehtaan historiikin oli laatinut Sirpa Ollikainen

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

2007

Savon Nuoret Virtuoosit solisti- ja bändikilpailu järjestettiin 2007 Toritorpalla. Savon Nuoret Virtuoosit -kilpailuun on saanut osallistua vain varkautelaiset tai lähialueella asuvat bändit ja solistit. Suositun kilpailun on järjestänyt Varkauden Bändiklubi ry ja Varkauden nuorisopalvelut yhteistyössä. Solistisarjan voittajaksi selviytyi Raisa Juupaluoma Varkaudesta ja bändisarjan voittajaksi Crusher Pieksämäeltä.

Kuva: Warkauden lehti/ Tuire Punkki

2008

Jo perinteeksi muodostunut Tarinoiden Taulumäki -tapahtuma järjestetään Varkauden kirjastolla. Kaiken ikäisille suunnattu kulttuuritapahtuma vetää runsaasti yleisöä työpajoihin, taiteilijavierailuihin ja esityksiin isänpäivän aattona keskellä pimeintä syksyä.

Kuva: Navitas Kehitys

2009

Sampea ja samppanjaa, ruokaan ja musiikkiin keskittynyt kaupunkifestivaali järjestettiin Varkaudessa ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Festivaalin erikoisuutena on nimeenkin kirjattu sampi, jonka kasvatusta ja kaviaarin tuotantoa Varkaudessa tehdään Varkauden tehtaiden hukkalämmön turvin.

Kuva: Warkauden lehti/ Mari Petäjä

2010

Stora Enso Varkauden tehtaiden paperikone 4:n lopetti tuottamasta paperia 24.9.2010. Lakkautetuista paperikoneista tämä kone oli jo kolmas, tämän jälkeen Varkauteen jäi vain yksi toiminnassa oleva paperikone. Samaan aikaan loppui myös kuumahierrelaitoksen, eli TMP:n toiminta. Koneen pysähdyttyä paperimies piirsi viimeisen paperirullan päätyyn ristin.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

2011

Varkauden tehtaiden voimakanava tyhjennettiin kunnostustoimenpiteitä varten kesällä 2011. Harvinainen mahdollisuus nähdä veden alla olevia rakenteita veti puoleensa päivittäin paljon kiinnostuneita tarkkailijoita.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

2012

Teijo-talojen talotehdas aloitti toimintansa vuonna 2012 Varkauden Stora Enson tehtaan entisessä paperivarastossa. Suuressa hallissa valmistettiin muun muassa omakotitaloja, jopa kokonaisia kouluja. Toiminta päättyi Varkaudessa varsin nopeasti, sillä jo vuonna 2015 Stora Enso ilmoitti tarvitsevansa paperivaraston omaan käyttöönsä uutta puuelementtitehdasta varten.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

2013

Vuosi 2013 oli varkautelaisten toimijoiden suuri juhlavuosi. Tuolloin satavuotissyntymäpäiviään viettivät Varkauden Teatteri, Varkauden soittokunta, Taidekeskus Väinölän rakennus, ravintola Kaks Ruusun rakennus ja Varkauden rautatieasema ja -yhteys. Juhlavuosi huipentui Taidekeskus Väinölän piha-alueella järjestettyyn kesäjuhlaan Naivistit Varkaudessa -näyttelyn avajaisten yhteydessä.

Kuva: Varkauden soittokunta

2014

Lähes sata vuotta vanhan Joutenlahden koulun salaojitus meni pahasti metsään, kun ojia kaivamassa ollut kaivinkone kaivoi liian syvältä. Tämän seurauksena koko kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus romahti. Rakennukseen oli tarkoitus muuttaa kaupungin työpajat, jotka joutuivat jälleen etsimään uudet tilat. Korjauskelvottomaksi tuhoutunut rakennus purettiin kokonaisuudessaan vuonna 2016.

Varkauden museon kuva-arkisto

2015

Varkauden yhteiskoulu perustettiin 1919 A. Ahlström osakeyhtiön toimesta. Yksityinen yhteiskoulu toimi aluksi väliaikaistiloissa, mutta sai oman, Toivo Salervon suunnitteleman rakennuksensa vuonna 1921. Päiviönsaaren koulun valmistuttua rakennuksessa jatkoi Varkauden kauppalan keskikoulu. Rakennus tuli tunnetuksi Savontien kerhotalona 1970-luvulta lähtien, jolloin se siirtyi nuorisotoimen käyttöön. Viimeiset vuotensa arvokas, osana valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä sijainnut rakennus oli tyhjillään. Hoitamatta jättämisen seurauksena edelleen korjauskelpoinen rakennus purettiin vuoden 2015 lopulla.

Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

2016

Vuosi 2016 jää historiaan, sillä tuolloin päättyi Varkauden lähes satavuotinen paperikaupungin ura. Muutos toi mukanaan kuitenkin positiivisia uutisia. Stora Enson Varkauden tehtailla alettiin tehdä  LVL- eli viilupuutuotteita vuonna 2016. Tuotantolinja valmistaa ikään kuin paksua vaneria, jota käytetään esimerkiksi kantavina palkkeina. Varkauden tuotantolinja on uutta tekniikkaa, jota ei ole muualla vielä käytössä. Tämä niin sanottu LVL (Laminated Veneer Lumber) eroaa esimerkiksi liimapuusta merkittävästi jäykkyytensä ansiosta. Varkauden laitoksen erityispiirre on, että samalla tekniikalla voidaan tehdä suurempiakin elementtejä.

Kuva: Stora Enso Oyj/ Sami Saarenheimo

2017

Mikä on mielestäsi vuoden 2017 kuva? Ehdota tähän mielestäsi tärkeää kuvaa, tapahtumaa tai asiaa vuodelle 2017. Voit myös liittää oman kuvasi ehdotukseen.  Osallistuneiden kesken arvotaan museokaupan tuotepalkintoja.

Lomakkeelle tästä